Kleding voor schoolfruit

Gemiddeld draagt een persoon slechts 20 procent van de kleding die in zijn of haar kledingkast hangt. Het voor- en najaar zijn voor veel gezinnen het moment om kledingkasten op te schonen. Het meest duurzame is om kleding apart in te zamelen. Textiel dat bij het restafval belandt, wordt verbrand. Zonde, want textiel kan meestal prima worden hergebruikt of gerecycled. Er wordt bijvoorbeeld vloerbedekking of vulmateriaal voor autostoelen van gemaakt. En van steeds meer vezels kan opnieuw kledingstof worden gemaakt.

 

Uw kleding voor gezonde kinderen

De Fruitvriendjes organiseren enkele keren per jaar een kledinginzameling voor basisscholen. Elke basisschool kan hierdoor eenvoudig meedoen aan een kledinginzameling ten behoeve van het milieu én een gezond tienuurtje op de school. Elke kilo kleding is 1 portie groente en fruit waard. De netto opbrengsten zijn voor de fruitpot van de school.

Kinderen krijgen kledingzakken mee voor thuis en/of om uit te delen aan familie, vrienden of buren. Kledingzakken tekort? U mag ook in andere zakken aanleveren. Gevulde zakken met kleding kunnen in de kledingbak op het schoolplein en/of worden afgegeven op school. Elke kledingactie duurt ongeveer één week. Een week na het plaatsen van de kledingbak wordt de bak opgehaald.

Wat wordt er ingezameld?

– Alle draagbare boven- en onderkleding
– Draagbare schoenen (aan elkaar gebonden)
– Huishoudtextiel (washandjes, handdoeken, tafellakens, dekens, kussenslopen)

Graag goede kwaliteit en gewassen. Geen: dekbedden en kussens.

Zorg voor minder afval: laat een kledingbak plaatsen

Met een kledingbak op het schoolplein kan iedereen van op een veilige afstand kledingzakken inleveren. Iedereen is welkom om mee te helpen. De Fruitvriendjes plaatsen in overleg met uw school een kledingbak. De afmetingen van een kledingbak zijn: 1,11 meter breed bij 1,11 diep meter en 2 meter hoog, oftewel 3 bij 3 stoeptegels. Dus ook bij kleinere scholen past een kledingbak prima.

U kunt weldra de benodigde documenten ter ondersteuning hieronder downloaden. De teksten in de Word.bestanden kunt u naar eigen inzicht aanpassen.

  • Ouderbrief - Kleding voor schoolfruit
  • Persbericht - Kleding voor schoolfruit

Wilt u uw school aanmelden of heeft u andere vragen? Neem dan contact met op.