Banaan

Wat is een banaan?

Een banaan is een langwerpige, licht gebogen vrucht. Er zitten veel suikers in die je lichaam snel kan opnemen. Dus als je een banaan eet, krijgt je lichaam snel energie. Omdat die zo lekker zoet is en je er veel energie van krijgt is het een populair tussendoortje.

Elk jaar groeien er 67 miljoen ton bananen in tropische landen zoals; Ecuador, Costa Rica, Panama, Honduras, Colombia, Guatemala en de Filipijnen. De meeste van die landen liggen in Zuid-Amerika. Daar groeit de bananenplant er goed.

Een bananenplant heeft geen stam maar bestaat eigenlijk helemaal uit bladeren. Daar groeit een bloemknop aan. Deze knop bestaat uit wel 100 bloemen en elke bloem wordt een banaan.

 

Weetjes over de banaan

  • Ondanks er in ons land geen bananenboom te vinden is, eten Nederlanders gemiddeld 50 bananen per jaar.
  • Bananen houden de bloedsuikerspiegel stabiel, het eten van een banaan kan dan ook helpen bij ochtendmisselijkheid van zwangere vrouwen.
  • Bananen eten kan helpen bij zweetvoeten. 
  • Doe je bananen in een plasticzak samen met andere vruchten, dan rijpen de andere vruchten sneller. 

 

Bewaaradvies

Op school kan je de banaan het beste bewaren op kamertempratuur. Je kan met de rijpheid spelen;

  • Rijper en geler? Maak hem warm (kamertempratuur)
  • Rijpheid gelijk houden? Bewaar hem op 12 tot 14 graden
  • Rijpingsproces remmen? Bewaar hem koel (koelkast/kelder)

 

Keer terug naar het overzicht van de soorten groente en fruit van deze week.