Kiwi

Wat is een kiwi?

De kiwi wordt ook wel de Chinese kruisbes genoemd. Het is een eetbare vrucht van een snelgroeiende slingerende klimplant. De meeste kiwi’s worden geteeld in Nieuw-Zeeland, maar ook in Italië, Japan, Korea en Frankrijk worden kiwi’s geteeld. De meest bekende kiwi is de kiwi uit Nieuw Zeeland die verkocht wordt onder het merk Zespri. Omdat de kiwi eigenlijk altijd van ver moet komen is het niet het goedkoopste fruit op de markt, maar door de lekkere smaak en bron van vitamine C is het een populaire vrucht.

 

Weetjes over de kiwi 

  • Kiwi is een bron van vitamine c.
  • In China wordt de kiwi zonnige perzik genoemd.
  • De kiwi is vernoemd naar een kiwi-vogel.
  • Er is ook een gele variant kiwi (gold). Deze is iets zoeter dan de groene variant waarvan je de schil ook kan eten.

 

Bewaaradvies

Op school bewaar je kiwi’s het beste op verschillende plekken. Het is qua rijpheid een lastige vrucht, dus voel goed of ze iets meegeven bij het indrukken (dan zijn ze het lekkerst).

  • Iets te hard? Bewaar ze op kamertempratuur
  • Precies goed? Bewaar ze koel en donker (12 graden)
  • Te zacht? Bewaar ze in de koelkast

 

Keer terug naar het overzicht van de soorten groente en fruit van deze week.