Komkommer

Wat is een komkommer?

Je zal het misschien niet denken, maar komkommer is een van de populairste groenten in Nederland. Tegenwoordig wordt komkommer ook vaak gegeten als gezonde snack. In komkommer zitten erg weinig calorieën en ze zijn rijk gevuld met vezels en voedingstoffen. De komkommer is een relatief goedkope groente. Dit komt omdat deze veel in Nederland wordt geteeld. In Nederland kweken wij het hele jaar komkommers in kassen en kleinschalig buiten in de volle grond. In Zuid-Europa wordt veelal op dezelfde wijze geteeld; enkel sturen zij in productie aan op oogsten in de maanden november tot en met april, aangezien delen van Europa dan nagenoeg weinig oogsten.

 

Weetjes over de komkommer

  • Komkommers bestaan voor zo’n 96% uit water. 
  • Plakjes komkommer kunnen op je vermoeide ogen wonderen doen. 
  • Augurken zijn komkommers die vroeg geplukt worden en daarna bewaard worden in azijn en/of pekel.

 

Bewaaradvies 

Op school kun je snackkomkommers beter niet in de koelkast bewaren. Ze kunnen namelijk niet goed tegen kou. Komkommers verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een donkere en koele plaats. Denk aan de hal of een kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed maar als ze warmer dan 15 graden worden gaan ze snel verkleuren en verslappen.

 

Keer terug naar het overzicht van de soorten groente en fruit van deze week.