Nectarines

Wat is een nectarine? 

De nectarine is een mutatie (een spontaan opgetreden variant) van de perzik. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een perzik en een nectarine? Een perzik heeft een geel-rode, fluweelachtige schil die kwetsbaar is. De kleinere nectarine heeft een gladde schil en is veel minder kwetsbaar. De laatste jaren zien we dat de gebruiksvriendelijke nectarine langzaam maar zeker de plaats inneemt van de perzik. De belangrijkste aanvoer van nectarines en perziken vindt plaats in de periode mei tot september.

De nectarine groeit voornamelijk aan bomen rondom de Middellandse zee. Oorspronkelijk komt de vrucht uit Perzië, maar door de eeuwen heen zijn de vruchten door Europa verder verspreid.

Een nectarine is ontstaan door een (niet gemanipuleerde) mutatie met een perzik en is dus geen kruising van een perzik en een pruim, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Velen geven de voorkeur aan een nectarine ten opzichte van de perzik vanwege de gladde schil. Los van de schil kennen de twee vruchten weinig verschillen en zijn dus zeer verwant met elkaar.

We vinden nectarines hoofdzakelijk in de winkels van mei t/m oktober. Dan komen de vruchten uit Spanje en zijn zij verreweg het lekkerst van smaak. De overige maanden is de nectarine eigenlijk niet ‘in het seizoen’ en komt het fruit van verder. Chili en Zuid-Afrika zijn dan de hoofdleveranciers. 

Weetjes over de nectarine

 

  • De nectarine is een mutatie (een spontaan opgetreden variant) van de perzik.
  • Nectarines kunnen ook met schil (wel goed wassen) worden geconsumeerd als een appel.

 

Keer terug naar het overzicht van de soorten groente en fruit van deze week.