Perziken

Wat is een perzik? 

De perzik is zowel een vrucht als een boomsoort. De vruchten groeien aan bomen, die het goed doen in een warm klimaat met milde winters. Ze bevatten een harde, houtachtige pit, net als de abrikoos en de pruim. Daarom is het een steenfruit. De oorsprong ligt in China. De perziken die wij in Nederland in supermarkten en speciaalzaken kunnen kopen zijn veelal afkomstig uit Spanje, maar ook uit Italië.  In Nederland worden perziken nauwelijks in kassen gekweekt omdat dit ontzettend duur is.

De perzik is het zachte broertje van de nectarine. Met zijn aaibare en donsachtige schil is hij van de nectarine te onderscheiden. Perziken zijn echt zomerfruit en liggen tijdens warme buitentemperaturen massaal in de winkels.

Perziken komen oorspronkelijk uit China en zijn via Perzië (nu Iran) naar Europa vervoerd. Het Latijnse woord ‘persicus’ betekent dan ook ‘Perzisch’. De vruchten groeien aan bomen, die het goed doen in een warm klimaat met milde winters. De perzik is een steenvrucht, net als de verwante nectarine. Het grote verschil met deze vrucht is de schil. Bij een nectarine is deze glad, een perzik heeft een zacht en aaibaar schilletje. Niet iedereen vindt dit lekker. Om deze reden wint de nectarine de laatste jaren aan populariteit

Perziken zijn er in vele rassen waarvan het vruchtvlees kenmerkend is. Zo zijn er vruchten met wit, geel en rood vruchtvlees.

Weetjes over de perzik. 

  • De perzik is een steenvrucht. Deze naam komt door de harde pit in het midden van de perzik.
  • De nectarine is ook een perzik soort, alleen smaakt en voelt deze wel anders.
  • De schil van een perzik heeft kleine haartjes.

Bewaaradvies

Perziken kan je het best bewaren in een donkere la of kelder maar ook in de koelkast in de groeten en fruit la. Perziken moet je niet wassen voordat je ze opbergt omdat het anders gaat schimmelen. Als je perziken bewaard in de koelkast moet je dit niet samen doen met ander fruit.

 

Keer terug naar het overzicht van de soorten groente en fruit van deze week.