Radijs

Wat is een radijs? 

Radijs is een groente en behoort tot een koolgewas. Bloemkool, Chinese kool, koolrabi en boerenkool zijn bijvoorbeeld ook familie van de radijs. De hele plant van de radijs is eetbaar en worden dan ook weleens door gerechten verwerkt. Een radijs heeft een scherpe en peperachtige smaak. Er bestaan een aantal verschillende soorten radijzen. Sommige zijn rood, wit, halflang en lang.

Radijzen worden meestal rauw gegeten. Ze zijn dan lekker met een beetje zout of in een dipsausje. Op brood is een geraspt radijsje ook heel lekker met een beetje boter en zeezout. Gecombineerd met komkommer is een radijs erg lekker als snack. Ook worden ze vaak door een salade verwerkt. Radijsjes kunnen gekookt of geroerbakt worden.

Niet alleen zijn ze lekker om te eten, ook kunnen er bloemetjes van worden gemaakt ter decoratie.

 

Weetjes over de radijs

  • Als je de buitenkant van de radijs eraf haalt wordt de smaak iets minder scherp.
  • Leg slap geworden radijsjes een uurtje in koud water en ze worden weer knapperig.
  • Het eten van een radijs maakt de smaakpupillen schoon.
  • Door het eten van een radijs krijg je een frisse adem.
  • Het blad van de radijs bevat meer vitamine C, proteïnes en calcium dan de knol.

 

Bewaaradvies


Op school kan je radijs het allerbeste bewaren in de koelkast. Als die niet aanwezig is dan zo koel mogelijk of consumeer ze zo snel mogelijk. De radijs blijft enkele dagen goed maar hoe warmer hij wordt hoe slapper en minder lekker.

 

 

Keer terug naar het overzicht van de soorten groente en fruit van deze week.