Sinaasappel

Wat is een sinaasappel?

De sinaasappel wordt ook wel Appelsien genoemd. De sinaasappel groeit aan een sinaasappelboom en behoort dan ook bij de Citrus. Er zijn verschillende soorten sinaasappelen, denk aan de gewone sinaasappel, de navelsinaasappel en de bloedsinaasappel. Aan het begin zijn ze geelgroen van kleur, maar door de nachtelijke kou veranderen ze in oranje.

Er is ook nog verschil van gewone sinaasappelen. Een handsinaasappel is sappig en kan na het pellen zo gegeten worden. Een perssinaasappel heeft vruchtvlees van een meer vezelige structuur en leent zich beter om uit te persen.

 

Weetjes over de sinaasappel 

  • De sinaasappel komt oorspronkelijk uit zuid-Azië.
  • De vrucht van de sinaasappel staat symbool voor de kennis van goed en kwaad. Omdat de sinaasappelboom het hele jaar door vruchten draagt, staat zij ook symbool voor vruchtbaarheid
  • De geur van een sinaasappel zorgt ervoor dat je vrolijk wordt. Je hersenen maken dan namelijk het gelukshormoon serotonine aan.

 

Bewaaradvies

Op school bewaar je een sinaasappel het beste op een donkere en koele plaats. Denk aan de hal of een kelder. In de koelkast kan ook maar dan wordt de schil van de vrucht na enkele droger (de koelkast onttrekt vocht). De vrucht blijft overigens wel weken goed in de koelkast.

 

 

 

Keer terug naar het overzicht van de soorten groente en fruit van deze week.