Tomaat

Wat is een tomaat?

Tomaat is een vrucht van de tomatenplant. De meeste tomaten in Nederland worden geteeld in kassen. In het buitenland met het juiste klimaat groeien ze echter wel op het land. De tomaat is rijk aan vitamine C, voedingsvezels en relatief veel eiwitten. Dit maakt het een gezond en lekker tussendoortje.

 

Weetjes over de tomaat

  • Ketchup is gemaakt van tomaten, maar het is veel minder gezond. In ketchup zijn gekookte tomaten verwerkt. In ketchup zit dan ook veel lycopeen en dit is gezond. Maar in ketchup zit ook veel suiker, bijna 45 klontjes per fles! 
  • Er bestaan ook gele, witte, paarse en zelfs bruine tomaten.
  • Er bestaan wel 60 soorten tomaten! 
  • Heinz gebruikt wereldwijd de meeste tomaten. Namelijk 2 miljoen ton per jaar! Die gebruiken ze onder andere voor de tomatenketchup en pastasauzen.
  • Vroeger waren er mensen die dachten dat tomaat giftif was. 

 

Bewaaradvies

Op school kun je tomaten beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. De kou verstoort het rijpingsproces waardoor ze verschrompelen en hun kwaliteit verliezen. Bewaar ze daarom op een donkere en koele plaats. Denk aan de hal of een kelder.

Het lekkerste is de tomaten een paar uur voor consumptie op kamertempratuur te laten komen.

 

 

Keer terug naar het overzicht van de soorten groente en fruit van deze week.